Pussel

Pussel

Att pussla har varit en klassisk sysselsättning så länge det har tillverkats. Pusslet har någon sorts utmaning liggandes bakom. Att se bilden växa fram, att hitta rätt pusselbit för att på så sätt komma vidare och tillslut se hela motivet komplett och klart. Pussel finns i alla bilder, färger och former och vem har inte svurit över alla de blå himlarna? Historiskt sätt kom pusslet till 1766 då en geografilärare insåg att det blev ett bra hjälpmedel för barnen att lära sig geografi. Han sonika tog sin bild av världskartan, klistrade den på en träskiva och sågade den i olika bitar som barnen sedan fick sätta ihop. Idag finns de enklaste pussel för barn med ett fåtal olika bitar upp till pussel med tusentals bitar.

Pusselbitar

Pusselbitarna består av några olika former, men karakteristiskt är att de har möjlighet att koppla i varandra och oftast på ett sätt där både passform och bild passar perfekt. De flesta börjar med att sortera pusselbitarna i olika färger och former. Kantbitar är naturligtvis ett bra sätt att börja med sitt pussel då dessa inte har fullt så många möjligheter att passa ihop med varandra.

Fortsätta pussla när det blir svårt

Att fortsätta när lösningen inte ligger framför dig, det är då den mentala styrkan, tiden och tålamodet kommer in i bilden. Någon bit som passar finns, men vilken? Prova dig fram, ta fram ett system som passar dig. Du kan gå efter färg eller form och helt enkelt prova dig igenom bitarna. När du hittar en som passar så är det bara att börja om.

Klassisk sysselsättning som tar tid

Ett pussel av dignitet och i en storlek av ett par tusen bitar tar både tid och plats. Förbered ett bord med bra belysning, ett bord som kan stå orört ett par dagar eller veckor. Med ett pussel måste man få sitta ostört ett par timmar, men också få lov att släppa fokuseringen, tänka och göra annat för att sedan med nya ögon komma tillbaka.

Dr. Hayley Spencer